Windows XP


Microsoft stopt 8 april 2014 met de ondersteuning voor Windows XP. Dit betekent dat het systeem bijvoorbeeld geen beveiligingsupdates meer krijgt. Kwetsbaarheden en lekken in XP worden dan niet meer verholpen. Het systeem wordt daardoor doelwit van hackers en cybercriminelen. Gebruikt u nog Windows XP, dan kunt u verschillende dingen doen. We zetten de opties op een rij.

Optie 1: gewoon doorgaan
Windows XP blijft gewoon werken. Het probleem is dat Microsoft geen updates meer verzorgt. Wanneer criminelen een manier ontdekken om Windows XP te misbruiken, doet Microsoft daar niets meer aan. Wilt u dat risico niet lopen maar wilt u wel per se XP blijven gebruiken, ga dan in ieder geval niet meer internet op met die computer. U kunt er dan alleen nog activiteiten mee doen waarvoor geen internetverbinding nodig is, zoals brieven typen, foto’s bewerken of een spelletje spelen.


Optie 2: upgraden naar Windows 7 of 8

Misschien is uw computer nog goed genoeg om een nieuwbesturingssysteem aan te kunnen. Windows 8 zal voor de meeste XP-computers te hoog gegrepen zijn, maar Windows 7 behoort voor de wat krachtigere modellen wel tot de mogelijkheden. Of uw computer één van deze besturingssystemen aankan, kunt nagaan met onderstaande hulpmiddelen van Microsoft. Lees eventueel ook ons artikel ‘Upgradehulp Windows 8‘.

Wanneer uw computer geschikt is voor een ander besturingssyteem, kunt u een upgrade-versie kopen van het besturingssysteem. Dit is goedkoper dan de volledige versie. Het upgraden van een computer is een ingrijpende klus, ook voor ervaren computergebruikers.


Optie 3: een nieuwe computer kopen

Dit is uiteraard de duurste, maar op de lange termijn beste optie. U hebt nog tot april de tijd om u te oriënteren op een nieuw model. Vrijwel alle Windows-computers die nu in de winkel staan, hebben Windows 8 als besturingssysteem. Vervolgens kunnen bestanden overgezet worden van de oude computer naar de nieuwe.vraag naar de mogelijk heden.